Cine suntem?

Ileana Mavrodin
Arhitect

Sunt o arhitecta  născuta in Romania care și-a petrecut 12 ani traind și muncind în Canada. Canada este o țară primitoare și foarte frumoasă dar viaţa în aer conditionat nu e pentru mine! În 2004 Casa-Verde mi-a schimbat destinul!
Visul meu acum este să introduc Cobul ca alternativă de construcție ecologică în România.
In timp ce am lucrat la acest proiect am intalnit o serie de oameni interesanți; am legat noi prietenii și am fost ajutata și încurajată. Avocați, arhitecți, ingineri sau localnici ne-am imlpicat cu toții și am împărtășit același vis.

In 2007 s-a înființat S.C. COB S.R.L. ca urmare a interesului foarte mare generat de proiectul Casa-Verde (reportaje TV şi nenumărate articole în presă.)

Cine suntem?

Suntem noi, orășenii de la bloc care vrem o casa de pamant, pe pamant, o alternativă la vila roz de beton și sticlă care ne sfidează cu aroganța “modernismului” sau. Familii tinere care vor o alternativa sănătoasa în care sa-și crească copiii sau bunici care nu mai vor betoane.

In vara anului 2004 am venit în vacantă  în România, aveam la mine o carte: “How to build a cob cottage”, citeam despre construcțiile de cob pe care un arhitect englez le face  pe coasta de vest a Americii. Am găsit  în sudul Banatului, la Sasca, exact terenul lutos despre care se scria în carte, am început să experimentez cu cărămizi test și o macheta 1:10.

Dupa 12 ani petrecuți în Canada în fața calculatorului am redescoperit placerea de a modela, am prins curaj şi am trasat un cerc cu diametrul de 4 metri voiam sa vad cum lucreaza materialul să-l las peste iarna să vedem ce se întâmplă.

In acea vara s-a nascut Casa-Verde.

Anul următor am revenit. Viata in aer conditionat nu imi mai placea, visam la racoarea căsuței de lut, cum sa o fac functionala sa pot locui in ea.

Au trecut 7 ani de atunci, acum merg în vacanta in Canada, Casa-verde are o bancuta încălzita, baie cu apa curenta adusa prin cadere libera de la fantana din deal, curent de la o baterie solara. Anul acesta am terminat bucătăria de vara cu cuptor de paine, loc pentru ţăst și pat deasupra cuptorului.

Voi experimenta în continuare cu pardoseli de cob tratate cu ulei de in și ceară de albine, cu pereți și bai finisate în tehnica tadelakt pană cand voi scoate definitiv imaginea de praf și sărăcie asociata cu acest gen de constructii.